Kurumsal firmanız için web sitesi tasarımı yaptırmak istiyorsunuz ama görüşme yaptığınız herkes birbirlerinden farklı konuşuyor ve anlamlarını bilmediğiniz teknik terimlerden bahsediyorlar. Kafanız iyice karıştı ve işin içinden çıkamaz hale geldiniz.
Merak etmeyin, bu yazımızda kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.
18 senelik sektör tecrübemizle kurumsal web tasarım hizmetleri hakkında bilmeniz gerekenleri bir bir, açık ve oldukça anlaşılır şekilde, teknik detaylara girmeden inceleyeceğiz.
Öncelikle bilmeniz gereken nokta; kurumsal web sitesi gerçek hayatta kurduğunuz işletmenin sanalından başka bir şey değildir.
Bir işletme kurmak için kurum adı belirliyor, işletmenizi kuracağınız bir adres kiralıyor, ofisinizi, masa sandalyelerinizi varsa ürün ve üretim için makinelerinizi bu adresin içinde dizayn ediyor, iletişim için telefon bağlatıyorsunuz. İnternette de web siteniz için kurum adınızı belirlediğiniz gibi bir alan adı belirliyor ki bu alan adına domain diyoruz (www.neturk.com veya www.neturk.com.tr gibi), ofisinizi, ürünlerinizi ve makinelerinizi yerleştireceğiniz bir alan kiralıyor, bu alana da hosting diyoruz, bu alanın içerisinde de aynı şirketinizin masa sandalye, ürün ve makinelerini yerleştireceğiniz web sitesini yaptırıyorsunuz. Telefonlarınızı da kiraladığınız alan içerisinden kullandığınız e-mailleriniz olarak düşünebilirsiniz.
Baştan da söylediğimiz gibi kurumsal web sitesi gerçek hayatın sanalından başka hiçbir şey değil.
Şimdi yüzeysel olarak bahsettiğimiz kurumsal web tasarım hizmetlerinin biraz daha detayına inelim.
Kurumsal işletmeler genellikle com veya com.tr uzantılı alan adı kullanırlar, peki bu alan adları ne anlama geliyor, kurumsal web sitemizde com uzantılı bir alan adı mı kullanmalıyız yoksa com.tr uzantılı bir alan adı mı kullanmalıyız? Tecrübelerimize göre sizi en doğru şekilde yönlendirmeye çalışacağız.
Öncelikle com uzantılı alan adları globaldir, tüm dünyada tercih edilir ve kullanılırlar, alınmaları için herhangi bir resmi belgeye ihtiyaç yoktur, ücretini ilk ödeyen alır ve maksimum 10 yıl süreyle alınabilirler. 10 yılın sonunda yeniden ücreti ödenip uzatılmaları gerekir.
com.tr alan adı ise yereldir yani Türkiye'ye özgüdür, Türkiye'de faaliyet gösteren Ticaret Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası gibi bir odaya bağlı işletmeler ya da marka tescili olan kişi ya da kurumlar tarafından alınabilirler. Ticaret Sicil Gazetesi, Faaliyet Belgesi ya da Marka Tescil belgesi ibraz ederek alınabilirler yani her isteyen com.tr isim alamaz. Maksimum 5 yıl süreyle alınabilirler ve bu 5 yılın sonunda ücretini ödeyip uzatılmaları gerekir.
Peki gelelim asıl soruya, kurumsal web tasarım hizmeti satın alırken com uzantılı mı yoksa com.tr uzantılı bir alan adı mı tercih etmeliyiz?
Tavsiyemiz her iki alan adını da (eğer müsaitlerse) satın almanız yönünde. com uzantılı domainler herkes tarafından rahatlıkla satın alınabildiği için başkası tarafından kullanılmaması adına satın almanız yerinde bir karar olacaktır. com.tr uzantılı domainler ise daha güvenilir oldukları için mutlaka satın alınmalı. Web sitenizi com.tr uzantılı domaininiz altında yayınlayıp, com uzantılı domaininizi com.tr alan adınıza yönlendirebilirsiniz. Böylelikle her iki domainden de sizin web siteniz açılacak ve siteniz daha kurumsal görünen com.tr altından yayınlanacak. Eğer ikisinden birini tercih etmeniz gerekirse com.tr uzantılı domain tercihinde bulunmanız daha isabetli olacaktır.
Gerçek hayatta kurumsal bir işletme kurmak için isim belirledikten sonra bir alana ihtiyacınız olduğunu söylemiştik. İnternet ortamında sitenizin alan adını belirledikten sonra kurumsal web sitenizi içerisinde barındıracağınız alana hosting diyoruz. Hosting yanı web barındırma alanının da çeşitleri var elbette ancak bilmeniz gereken kadarıyla iki çeşit web barındırma sunucusu olduğu... Windows hosting, Linux hosting... Bu noktadan sonrası biraz tekniğe giriyor ve başta teknik bilgi vermeyeceğimizi söylemiştik. Tavsiyemiz web sitenizi tasarlayan kişi ya da kurumun kullandığı yazılım diline göre hosting seçimi yapmak olacaktır. Yani bu noktada seçimin sizin değil web tasarım hizmetini alacağınız yer tarafından belirlenmesi daha doğru olacaktır.
Kurumsal web sitesi tasarım, web site ziyaretçilerinin web tarayıcısı yardımıyla internet üzerinden erişebildikleri elektronik web sitelerinde bilgi sunmak amacıyla belirli ilkeler doğrultusunda içerik toplama ve bu içerikleri estetik biçimde düzenleme ve uygulama sürecidir.
Kurumsal Web Tasarım, tüm tasarım türleriyle aynı temel sayılabilecek görsel öğelerin birçoğunu kullanır;
- Kurumsal web tasarımda grafiklerin ve metin içeriklerinin düzenlenme şekli çok önemlidir. İnternet dünyasındaki en önemli amaçlardan biri, site ziyaretçisinin ilk bakışta aradıkları bilgilere ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Kurumsal web tasarımının dengesi, tutarlılığı ve bütünlüğü mutlaka korunmalıdır. Kısacası amacınız en kısa sürede doğru ve özgün bilgiye ulaşılabilen bir kurumsal web sitesi yaptırmak olmalıdır.
- Kurumsal Web Sitesinde renk seçimi amaca ve müşterinin kurumsal kimliğine bağlıdır; kurumsal kimliğe uyumlu renkler kullanarak işletmenin markasının kişiliğini taşıyan renklerde tasarım oluşturulması çok önemlidir. Kurumsal kimliği kırmızı olan bir işletmeye mavi renkte web sitesi tasarlanmaması gerekir. Burada tasarımcılar genelde logodan yola çıkarlar. Mavi ve gri renkte bir logonuz varsa mavi ve gri tonları ile yapılmış bir web siteniz olmalı.
- Kurumsal web tasarımını geliştiren grafikler, fotoğraflar, resimler kullanılmalıdır. Ancak bunların mutlaka kullanıcı dostu olması gerekir. Kurumsal web sitesinin rengiyle ve içeriğiyle uyum halinde çalışarak yüklenmelerinin yavaş olmasından kaçınılacak boyutlarda düzenlenip uygun şekilde yerleştirilmeleri gerekir. Bu konuyla da tasarımcınız mutlaka ilgilenecektir. Zaten içeriğinde çok yüksek boyutta fotoğraflar kullanılan web sitelerinin açılım hızı oldukça yavaş olacaktır.
- Çeşitli yazı tiplerinin kullanılması bir web tasarımını iyi gösterebilir ancak web tarayıcılarının birçoğu web uyumlu yazı tipleri olarak bilinen belirli yazı tiplerini tanır, bu nedenle web tasarımcısı kurumsal sitenizde web arayıcıları tarafından genel kabul gören yazı fontlarını kullanmalıdır.
- Yazılı metinler, web site ziyaretçilerinin kafalarını karıştırmamak ve sitede daha uzun süre kalmaları amacıyla onlara istediklerini vermek için her zaman konuyla ilgili ve yararlı bilgiler olmalıdır. İçerik, arama motorları için optimize edilmeli ve konu ile alakalı anahtar kelimeler barındıran, kullanıcıyı sıkmayan uygun uzunlukta olmalıdır. İçeriğinde web sitesi kelimesi geçmeyen, web sitesi ile ilgili bilgi vermeyen bir sayfa web sitesi kelimesiyle yapılan bir aramada üst sıralarda yer alamayacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz temel unsurlar kurumsal web sitesini güzel ve görsel olarak çekici kılar ancak bir web sitesi her zaman son kullanıcıyı dikkate almalıdır. Kurumsal web sitesinin kullanıcı dostu olması aşağıdaki faktörlere dikkat edilerek elde edilebilir.
- Kurumsal web tasarım menüsü, web sitesinin mimari yapısı ve site içeriğindeki yönlendirme linkleri ziyaretçilerin nasıl incelediği ve aradığı dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Burada amaç, web site ziyaretçilerinin ihtiyaç duyduğu bilgilere kolay ve verimli şekilde ulaşarak sitede rahatça dolaşmasına yardımcı olmaktır. Bir site ziyaretçisi sitenizde ne kadar uzun zaman geçirirse arama motorlarındaki sıralamanız için de artı bir değer olacaktır.
- Kurumsal web tasarımındaki video ve ses içerikleri, ziyaretçilerin bilgileri kolay ve hızlı bir şekilde anlamasına yardımcı olabilir. Bu da, kullanıcıları kurumsal web sitesinde daha fazla zaman geçirmeye yönlendirir.
- Kurumsal web sitesi, Chrome, Explorer, Safari gibi farklı web tarayıcılarında, pc, mobil, tablet gibi tüm cihazlarda eşit derecede iyi performans gösterecek şekilde tasarlanmalıdır. Bilgisayar üzerinden çok kullanışlı olan bir site cep telefonu üzerinden eşit derecede kullanım kolaylığı sunmayabilir. Bu da mobil üzerinden web sitenizi ziyaret edenlerin olumsuz bir deneyim yaşamasına neden olur.
- Kurumsal web sitesi tasarımına yorum anketleri ekleyerek aktif kullanıcı katılımı artırılabilir. İletişim ve bilgi formları e-bülten kayıtları ile site ziyaretçileriyle etkileşim artırılabilir..
Web siteleri iki şekilde tasarlanırlar; Dinamik ve statik... Statik durağan demektir ve site içeriğinde bir yenilik, ekleme-silme veya düzeltme yapmak isterseniz kodlama ve tasarım dili bilmeniz gerekir. Bu da sizin için zor olacaktır. Dinamik bir kurumsal web sitesi ise size kodlama bilgisi gerekmeden bu özgürlüğü verir.
Web tasarımcınızdan kurumsal web sitenizi dinamik olarak hazırlamasını ve sıklıkla düzenleme ihtiyacı duyacağınız alanlar için örneğin; Ürünler, Haberler, Blog gibi sayfalarınızda güncelleme yapmak amacıyla yönetim paneli isteyin. Böylelikle her türlü içerik güncellemenizde web tasarım hizmeti aldığınız yeri aramak zorunda kalmazsınız.
Ayrıca düzenli güncellemeler bir web sitesinin arama motoru sonuçlarında daha iyi yerlerde konumlanmasına yardımcı olacaktır. Bir cep telefonu aradığınızı düşünün; Arama motoruna 'cep telefonu' yazdınız... Düzenli olarak güncellenen web sitesinde en son teknoloji cep telefonları var, güncellenmeyen web sitesinde ise yok. Arama motorunun en son model cep telefonu olmayan bir web sitesini bize üst sıralarda önermesini bekleyemeyiz. Eğer önerirse de o arama motorunu bir daha kullanıp kullanmamayı düşünürüz. Bu nedenle arama motorları bize en güncel bilgiyi sunan web sitelerini önermek için çaba gösterirler. Biz de kurumsal web sitemizde kullanıcılarımıza en güncel bilgileri sunmak için çaba göstermeliyiz.
Müşterilerinizle elektronik ortam haberleşmesi sağlayacağınız e-maillerin de uygun şekilde belirlenmesi gerekir. Eğer çok fazla çalışanınız yoksa herhangi bir çalışan işten ayrıldığında sürekli mail adresi değiştirmek yerine maillerinizi departmanlara göre belirlemenizde fayda var. satis@alanadi.com.tr, muhasebe@alanadi.com.tr gibi... Eğer kişilere mail adresi tanımlamak durumundaysanız da ad ile soyad arasına (.)nokta işareti koyarak daha kurumsal bir görünüm elde edersiniz.
Kurumsal web siteleri her an siber saldırılara maruz kalma riski taşır ve genel olarak bu saldırılar zararlı yazılımlar ile yapılır. Bu zararlı yazılımlar web sitelerindeki dosyalara ve bilgilere ulaşım sağlayarak bu dosyaların çalınmasına, silinmesine veya değiştirilmesine neden olur. Dolayısıyla web sitelerinin güvenliği büyük önem arz eder. Güvenliği sağlamanın en bilindik yolu ise web sitenize SSL ( Secure Sockets Layer ) sertifikası tanımlanmasıdır.
SSL sertifikası tanımlandıktan kurumsal web sitemiz http://www.neturk.com şeklinde değil https://www.neturk.com şeklinde açılacaktır. Bu sayede site içerisindeki veriler ve site ziyaretçileri güvende kalacaktır.
Dünyanın en çok kullanıcıya sahip arama motoru Google SSL güvenlik sertifikası bulunmayan kurumsal web sitelerini ziyaret edecekler için bu sitelerin güvenli olmadığına dair uyarı yapacağını (dikkat ederseniz web adresinizin yanında güvenli sitelerde kilit ikonu çıkarken SSL sertifikası tanımlanmayan web sitelerinde ise Güvenli Değil uyarısı alırsınız) ve aynı zamanda SSL güvenlik sertifikası olmayan web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alamayacağını ve Ads reklamları veremeyeceklerini duyurdu. Güvenlik sertifikası yani SSL Google'ın bu açıklamalarıyla bir nevi zorunlu hale gelmiş oldu.
Bu nedenle kurumsal web sitemizi yaptırdığımızda mutlaka siteye SSL Güvenlik Sertifikası tanımlatmalıyız.
Kurumsal web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmalara SEO yani arama motoru optimizasyonu diyoruz. Kurumsal web sitenizin geliştirilmesi, üst sıralarda yer alması ve dolayısıyla daha fazla yeni müşteriye ulaşmak amacıyla arama motoru optimizasyonu bir web sitesinin olmazsa olmazlarından.
Öncelikle belirtmekte yarar var ki; ilk kez site kuruyorsanız veya web sitenizi yeniliyorsanız bu SEO hizmeti almak için en doğru zaman diyebiliriz. Böylelikle daha başlangıçta kurumsal web sitenizi arama motorlarında üst sıralara çıkarabilecek teknik ve içeriklerle hazırlanmasını sağlayabileceksiniz.
Bir SEO uzmanı öncelikle sektörünüzü ve rakiplerinizi araştırır, sitenizin içeriğini ve altyapısını inceler, sektörünüzde kullanıcıların sıklıkla kullandığı arama terimlerini belirler ve sitenizin bu hedef arama kelimelerinde üst sıralara yükselmesini sağlayacak teknik ve içeriksel yol haritasını hazırlar.
İyi bir SEO uzmanı sitenizi akış ve içerik ve teknik açıdan geliştirir ancak kurumsal web sitenizi üst sıralara taşımak için yapacağı olumsuz işlemlerle web sitenizin itibarına zarar verme riski bulunan SEO uzmanları(!) da vardır. Bu nedenle doğru SEO uzmanı seçerken araştırmanızı çok iyi yapmanızı öneririz.
SEO uzmanınızla mutlaka karşılıklı görüşün ve yapacakları ile ilgili detaylı bilgi alıp daha önce yapmış olduğu referanslarını inceleyin. Vereceği referansları arayıp kendisinden memnun olup olmadıklarını, iletişimin kolay olup olmadığını ve ne kadar sürede başarıya ulaştıklarıyla ilgili bilgiler edinin.
SEO Uzmanı kurumsal web sitenizin arama sonuçlarında en üstte yer alacağınızı GARANTİ EDİYORSA kendisine teşekkür edin ve yeni bir SEO uzmanı aramaya başlayın.
Eğer mümkünse SEO ile ilgili önceden internet üzerinden araştırmanızı da yapıp az da olsa bilgi edinirseniz SEO uzmanınızın yapacağı istenmeyen teknikleri de az çok müdahalede bulunma şansına sahip olabilirsiniz.
Arama motorlarının istemediği bazı yöntemlerle kurumsal web sitenizi üst sıralara çıkarmaya çalışan bir SEO bir süre sitenizin üst sıralarda yer almasını sağlasa dahi kısa bir süre sonra sitenizin arama sonuçlarının çok gerisine düşmesine neden olabilir ve hatta siteniz arama motorları tarafından tamamen yasaklanabilir. Zemin rengiyle aynı renkte yazılar yazma, sitenize çok sayıda hit almış gibi gösteren programlara kaydolma gibi aldatıcı hizmetler bunlardan bazılarıdır. Bu tür aldatıcı hizmetlerle sitenizi üst sıralara çıkarmaya çalışan bir SEO sitenizin arama sonuçlarında çok daha gerilere düşmesine neden olabilir.
Bu nedenle SEO seçiminde çok hassas davranmanızı özellikle vurgulamak isteriz.
Kurumsal web sitesi tasarımınız tamamen bittikten sonra işletmenizi Google Benim İşletmem üzerine kayıt etmeniz gerekir. Google Benim İşletmem, işletmelerin ve kurumların haritalar ve aramalar da dahil olmak üzere Google üzerindeki varlıklarını yönetmeleri için kullandıkları bir araçtır.
Google Benim İşletmem'in kullanımı gayet basittir ve tamamen ücretsizdir.
İşletme bilgilerinizi Google'a kaydettikten sonra bilgilerinizi doğrular ve değişiklik halinde düzenli olarak güncellerseniz müşterilerinizin işletmenizi rahatlıkla bulmasına ve adres telefon bilgilerinize, konumunuza erişmesine, size doğrudan telefon etmesine, çalışma saatlerinizi görmesine yardımcı olursunuz.
Google kullanıcılarının işletmenizi aradıkları zaman buldukları bilgileri, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi rahatlıkla yönetirsiniz. Bilgilerini Google Benim İşletmem üzerinden doğrulayan işletmeler, müşterileri tarafından daha fazla saygınlık kazanırlar. Ziyaretçiler işletmenizi Google Haritalar ve Arama'da bulduğu zaman, çalışma saatleriniz, web siteniz ve işletme adresiniz gibi bilgilerinize ulaşırlar.
Google Benim İşletmem'de müşterilerinizden gelen yorumlara cevap verin ve tam olarak ne iş yaptığınızı gösteren fotoğraflar yayınlayabilirsiniz.
İşletme Profillerine fotoğraf ekleyen işletmeler, Google Haritalar'da web sitelerine ve yol tariflerine daha fazla tıklama alırlar.
Müşterilerinizin işletmenizi nasıl aradığına ve bu müşterilerin nerelerden geldiğine ilişkin bilgiler edinir, Google Benim İşletmem üzerinden işletmenizi görüntüleyenlerden kaçının firmanızı doğrudan aradığı gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz.